Vegetarmad - side 2
Ugens grønne inspiration

www.lysporten.dk

Hvedemel kan f.eks. erstattes af sigtet spelt (der er stor forskel på sigtet spelt, det "fineste" er AMOs - evt. fra Brugsen) 
Rasp                                            spelt rasp (Irma)
Hvedeklid                                    speltklid (Helsekosten)
Sukker                                         Birkesød, Stevia (Helsekosten)
Mælkeprodukter                          soya-/risprodukter m.fl.



(\õ/)
  / \
6/2-2014
Frikadeller af søde kartofler
(ingredienserne er nogle af de bedste super foods)

250 g søde kartofler
1 fed hvidløg (presset)
½ skalotteløg (hakket)
2 spsk brøndkarsse
½ chili (hakket)
salt og peber
er par håndfulde hørfrø
2 spsk olivenolie

Tilbehør: blandet grøn salat

Skræl de søde kartofler, skær dem i store stykker og kog dem møre sammen med hvidløget.
Hæld vandet fra og lad kartoflerne køle af i ca. 20 min.
Mos kartoflerne i en skål. Tilsæt hvidløg, løg, brøndkarse og chili. Bland det hele godt og smag til med salt og peber.
Kom hørfrø i en dyb tallerken (start med en håndfuld). Tag så en spiseskefuld af kartoffelblandingen og form den til en frikadelle, som vendes i hørfrøene og steges i olivenolie ved middel varme i ca. 1 min. på hver side. Fortsæt indtil hele kartoffelblandingen er brugt.

Rigtig god fornøjelse :D


(\o/)
  / \
8/6-2013
Blinis med grønsager
225 g grønne asparges
200 g sukkerærter
150 g broccolibuketter
250 g neutral soya yoghurt (eller creme fraiche)
1½ spsk frisk vegetarisk pesto
en håndfuld frisk basilikum, hakket groft
8 færdiglavede store blinis (eller hjemmebagte pandekager)
150 g soltørrede tomater i olie, afdryppet

Forvarm ovnen til 180 grader.
Bring en stor gryde i kog, tilsæt salt.
Kom asparges, sukkerærter og broccoli i og kog grønsagerne i 2 min. til de netop er møre. Hæld vandet fra og sæt grønsagerne til side.
Rør soya yoghurt, pesto og halvdelen af basilikummen godt sammen. Smag til med salt og peber.

Læg 4 blinis/pandekager i et stort ovnfast fad.
Læg grønsager og tomater ovenpå og slut af med soya yoghurt blandingen.
Skær de sidste blinis/pandekager midt over og læg dem ovenpå grønsagerne.
Bag fadet i ovnen i 10-12 min.


(\o/)
 /  \
22/1 - 2013
Auberginebøffer med parmesan creme og avokado
1 aubergine (ca. 200 g)
1 sammenpisket æg

25 g speltrasp
5 g sesamfrø
5 g birkes
Himalaya salt 
friskkværnet peber
lidt Ekstra jomfrukokosolie til stegning

Parmesancreme:
25 g friskreven parmesanost
30 g yoghurt
friskkværnet peber

1 avokado

Skær auberginen i skiver.
Kom det sammenpiskede æg i en lille skål.
Lav en blanding af rasp, sesamfrø, birkesfrø og peber.
Vend først aubergineskiverne i ægget og dernæst i raspblandingen.
Varm en pande op med fedtstoffet og steg auberginebøfferne ved middelvarme, til de er gyldne og gennemstegte.

Vend reven parmesanost i yoghurten og smag til med peber.
Anret de stegte auberginebøffer med parmesancremen på og server med både af avokado.


(\o/)
 /  \
15/1-2013
Pasta med porrer og pocheret æg
(2 personer)
250 g champignoner i skiver
1 spsk olivenolie
2-3 porrer, fintsnittet
2 fed hvidløg, finthakket
200 -250 g lang speltpasta
2 æg
1/4 l vand + ½ spsk eddike
frisk persille
salt og peber

Brun svampene på en pande med olie og tilsæt porrer og hvidløg. Steg under omrøring til porrerne er bløde (5-8 min.) og krydr med salt og peber.
Kog pastaen efter pakkens anvisning.
Sæt en lille sauterpande eller gryde over med vand og edddike og giv det et opkog. Skru ned, så vandet holder ca. 80 grader. Slå æggene ud i hver sin kop og drys med lidt salt og peber. Hæld forsigtigt æggene i vandet, ét ad gangen, og hjælp hviden til at samle sig om blommen med en træske. Lad æggene pochere i ca. 4 min.
Hæld pastaen i et dørdlag og derefter tilbage i den varne gryde. Vend svampe/porreblandingen i og krydr med salt og peber. Fordel i 2 varme dybe tallerkener og læg et afdryppet, pocheret æg på hver portion. Drys med friskhakket persille og friskkværnet peber.


(\o/)
 /  \
6/4-2012
Fedtfattig og meget mættende suppe
4-5 kartofler i småtern
1 portion frosne suppeurter
1 spsk paprika
2-4 hvidløg
lidt chili
et drys peber
2 spsk grønsagsbouillon
1 l vand

Svits kartoffeltern, suppeurter, paprika og hvidløg. Tilsæt bouillon og vand og kog det hele i ca. 30 min.

Kan evt. blendes, hvilket giver en dejlig cremet konsistens.
Tilbehør: groft brød


(\o/)
 /  \
25/3-2012
Kan ikke la´ vær´
Sveskegrød lægges i bunden af en skål, derover et lag makroner, dernæst citronfromage og øverst flødeskum🤩


(\o/)
 /  \
25/3-2012
Ris-nøddefrikadeller
1½ kop ris
1 kop hakkede nøddekerner
1 æg eller soyamel, speltrasp eller klid
1 løg
olivenolie
Trocomare eller Herbamare havsalt
krydderier efter ønske

De kogte naturris røres sammen med de hakkede nøddekerner, det sammenpiskede æg eller 1 spiseskefuld soyamel rørt op med vand, og det revne løg. Er farsen for lind, irøres rasp, mel eller klid i. Tilsæt havsalt og krydderier.
Sættes med ske på panden med hed olivenolie. Steges til de er gyldne.
Serveres evt. med råsalater og stuvede grønsager.


(\o/)
 /  \
25/2-2012
Grøn lasagne
2 porrer, fintsnittede
2 hvidløgsfed, finthakkede
1 bakke markchampignon, i skiver
2 spsk olie
4 dl soya- eller rismælk
1 spsk majsstivelse
1 dl reven mozarella
speltrasp
ca. 8 spelt lasagneplader

Svits porrer, champignon og hvidløg i olien i en gryde.
Lad grønsagerne snurre, til væden næsten er fordampet. Bring mælken i kog og jævn med majsstivelse i 1 spsk koldt mælk. Bland grønsagerne i.
Læg grønsagsblanding og lasagneplader i lag i et ovnfast fad.
Bland lidt speltrasp og reven ost og kom det over retten. Kom små smørklatter overst.
Sæt fadet i ovnen ved 200 grader i ca. 30 min.
 

(\o/)
 /  \
1/2-2012
Grillspyd med grønt
1 stor squash
1 gulerod
1 løg
½ fennikel
100 g markchampignon
1 rød peberfrugt
4 fed hvidløg
2 limefrugter (skal anvendes til både spyd og marinade)

Tilbehør: 100 g naturris + evt. en skål frisk grøn salat

Marinade:
2 spsk limesaft (brug 1½ til saft)
2 tsk tamarisauce
1 fed hvidløg, presset
4 spsk olivenolie
1 spsk vand
1 tsk ingefær
1 håndfuld friske krydderurter, finthakket

Grønsagerne skæres i grove stykker (på nær hvidløgene) og sættes på spyd sammen med en enkelt limebåd pr. spyd. Alle ingredienserne til marinaden blandes med krydderurter og hvidløg. Spyddene lægges i marinaden i mindst en time i køleskab. Dereter grilles de på en grillstegepande eller steges i ovnen, til de er gyldne. Husk at vende spyddene regelmæssigt. Risene koges efter anvisningen på pakken, og resten af marinaden kan hældes over risene ved servering.


(\o/)
 /  \
18/1-2012
Couscous med peberfrugtcreme
(4 personer)
ca. 500 g gule eller røde peberfrugter
lidt olivenolie
3 fed hvidløg
½ rød chili
1 stort løg
1 dl vand
1-2 spsk. æbleeddike
salt og evt. sukker
400 g couscous
4 dl kogende vand
2 spsk. olivenolie
finthakket basilikum, mynte eller persille
salt
400 g cherrytomater
iceberg salat

1. Vask peberfrugterne og pil løget. Skær det hele i grove tern og kog dem i vand, olie, eddike, salt og hvidløg i ca. 30 min. Del de skyllede tomater på tværs og bag dem ved 175 gr. i ca. 20 min.

2. Hæld kogende vand over couscous-grynene og lad dem dem trække, til alt vandet er opsuget. Rør grynene med olie, salt og finthakket kryddergrønt.

3. Kør peberfrugterne igennem med stavblenderen og smag til med salt, evt. mere eddike og lidt sukker.

Server couscousen med peberfrugtcremen, de bagte tomater og salaten.


(\o/)
 /  \
7/1-2012
Halloumi grønsager
(4 personer)
3 spsk olivenolie
250 g Halloumi, skåret i skiver
2 mellemstore løg, skåret i både
3 squash, skåret i skiver
8 tomater, skåret i kvarte
1 ds Limabønner (butter beans) afdryppet
Salt og peber

1. Varm 2 spsk olie i en stor pande. Læg osteskiverne på og steg dem, til de er gyldne på begge sider. Tag osten af, skær skiverne i kvarte og sæt dem til side. Kom løgene på panden, krydr med lidt salt og peber og steg dem i 5 min. til de er gyldne.

2. Vend squashene i og steg, til de er gyldne. Krydr med salt og peber.
Tag løg og squash op og sæt dem til side. Varm resten af olien og steg tomaterne til de er bløde. Vend bønnerne i og opvarm.

3. Kom løg, squash og ost tilbage i panden. Varm retten igennem og vend den forsigtigt nogle gange. Smag til med salt og peber.


(\o/)
 /  \
3/1-2012
Nudelsalat med sesam
140 g ægnudler
3 spsk sesamolie
1 spsk soyasauce
2 tsk citronsaft
2 gulerødder
10 cm agurk eller squash
2 tsk sesamfrø
2 fed hvidløg, hakket fint
25 g frisk ingefær, skrællet og fint hakket
4 forårsløg, strimlet
½-1 tsk kinesisk five-spice krydderi
en håndfuld frisk spinat eller rucola

1. Kog nudlerne som anført på pakken. Skyl dem i et dørslag under rindende, koldt vand og lad dem dryppe af. Hæld dem i en skål og tilsæt sesamolie, soya og citronsaft.

2. Skær med en kartoffelskræller gulerødderne i tynde bånd. Gør det samme med agurken/squashen, men kassér den midterste del af kernerne. Hæld båndene i nudlerne.

3. Varm en lille pande og steg sesamfrøene til de er svagt gyldne. Drys dem over nudlerne. Hæld olien på panden og stir-fry hvidløg, ingefær, forårsløg og krydderier i 30 sekunder. Rør salatbladene i. Vend blandingen med nudlerne, drys med salt og peber og servér.


(\o/)
 /  \
20/12-2011
Ovnbagte fritter
2 bagekartofler
2 søde kartofler
2 persillerødder
2 rødløg
1 spsk olivenolie
2 spek balsamio eddike
salt og peber
1 spsk sesamfrø

Skræl grønsagerne og skær dem i aflange bjælker. Bland dissemed olivenolie, balsamico eddike, salt og peber.
Hæld dem ud på en bageplade bweklædt med bagepapir og drys med sesamfrø.

Bages i ovnen ved 180 grader i ca. 15-20 min.


(\õ/)
 /  \
23/10-2011
Farserede courgetter med rødbedesalat
(3 personer)
400 g rødbede
1 spsk honning
1 spsk olie
2 skalotteløg
4 spsk hvedemel (eller sigtet spelt)
1 æg
3 spsk hakket persille
1½ tsk groft salt
1 dl mælk (eller ris-/soya mælk
3 små squash
1 bk mark champignon
2 spiseæbler
1 spsk olie
1 spsk æbleeddike
1 spsk revet peberrod

Skræl rødbederne og skær dem i små stave. Bland olie og honning og vend rødbederne heri. Hak champignon og løg fint og rør det sammen med mel, æg, persille, salt, peber og mælk. Halver courgetterne på langs, udhul dem og hak courgettekødet, som røres i champignonmassen. Farser courgetterne og bag dem ved 200 grader i 25 min. 

Rødbedestavene fordeles på en bageplade med bagepapir og bages ved 200 grader i 20 min.

Skær æblerne i tern og bland dem med olie, eddike, peberrod og de bagte rødbedestave.


(\õ/)
 /  \
30/9-2011
Frikadeller af søde kartofler
(2 personer)
250 g søde kartofler
1 fed hvidløg, presset
½ skalottteløg, hakket
2 spsk brøndkarse, hakket
½ rød chili, hakket
salt og peber
et par håndfulde hørfrø
2 spsk olivenolie

Skræl de søde kartofler, skær dem i store stykker og kog dem møre sammen med hvidløget. Hæld vandet fra og lad kartoflerne køle af. Mos kartoflerne i en skål og tilsæt løg, brøndkarse og chili. Bland det hele godt og smag til med salt og peber. Kom hørfrø i en dyb tallerken  (start med en håndfuld). Tag så en spiseskefuld af kartoffelblandingen og form den til en frikadelle, som vendes i hørfrøene og steges i olivenolie ved middelvarme.

Tilbehør: blandet grøn salat.


(\o/)
 /  \
27/8-2011
Hvidkålslasagne
(6 personer)
500 g fintsnittet hvidkål
1 spsk olie
1 stort løg
2 ds. hakkede flåede tomater
2-3 fed hvidløg 
2 dl grønsagsbouillon
2 spsk oregano
salt, peber
ca. 12 lasagneplader
evt. speltrasp og revet ost
smør
½ ltr Mornaysauce eller hjemmelavet Bechamelsauce.

Svits kålen i olie sammen med løg. Tilsæt flåede tomater, hvidløg, bouillon, oregano, salt og peber. Kog det 20 min og smag det til.

Læg lasagneplader, kålsauce og Mornaysauce lagvist i et smurt fad. Slut med Mornayssaucen. Bland speltrasp med revet ost og drys blandingen over retten. Kom små smørklatter over til sidst og drys med oregano.

Bages ved 200 gr ca. 35 min.

Tilbehør: salat og godt brød.


(\o/)
 /  \
30/7-2011
Røde bønner i hindbærdressing
(4 personer)
150 g kidneybønner udblødes og koges
(alternativt kan 300 g kogte bønner på dåse bruges)
persillekviste
grønsagsbouillon
1 lille squash
1 spsk balsamico eller rødvinseddike
2 tsk flydende honning
2 tsk olivenolie
salt, kværnet peber
125 g grønne dampede bønner
evt. ½ pose rucolasalat
75 g hakket bred persille
30 g hele eller grofthakkede smuttede mandler

Kom kidneybønnerne i rigeligt koldt vand natten over (mindst 8 timer). Kog dem i nyt vand tilsat bouillon, salt og persillekviste. Kog dem møre i ca. 50 min.
Nip bønnerne, blanchér dem i kogende vand i 3 minutter. Køl dem af i koldt vand. Del dem i halve eller flæk dem på langs.
Skær squash i små terninger.
Mos hindbærrene og si evt. væden gennem en sigte. Pisk den op med eddike, honning, sennep og olie til en god dressing. Smag til med salt og peber. Den skal være syrlig men ikke sur. Vend kidneybønnerne i dressingen og lad dem trække en time.
Vend de grønne bønner og squashen i til sidst.
Anret i et fad evt. oven på rucolasalat.
Drys med persille og mandler.


(\o/)
 /  \
4/4-2011
Couscous salat
3 portioner couscous (se på pakken)
1 gul peber i tern
1 tomat i tern
2 dl kogte røde bønner
1 dl hakket bredbladet persille
½ dl eddike
2 spsk brun farin

Bland grønsagerne, eddike og farin og lad det trække ca 1 time.
Tilbered couscousen efter ansvisning på pakken. Bland grønsagerne i.


(o)
/ \
22/3-2011
Lasagne med spinat og tomat
1 mornaysauce (tilsæt lidt muskat)
1 pk helbladet spinat (dybfrost, nemmest i blokke)
1-2 ds hakkede tomater, gerne med krydderier
ca. 10 lasagneplader
salt, peber, sukker

Sautér spinaten i smør, tilsæt salt, peber og sukker.

Fyld en smurt bradepande med:
tomat, lasagneplader, halvt optøet spinat i 1 cm tykke skiver, lasagneplader, halvdelen af saucen, lasagneplader, tomat eller spinat, lasagneplader og til sidst resten af saucen. Drys med speltrasp og til sidst smørklatter.
Bages i ovn ved 175 gr i ca 1 time.

Tilbehør: evt. enkel grøn salat.


(o)
/ \
6/3-2011
Grønsagsgryde på safransauce med grillet Halloumi-ost
5-6 kartofler
1 stor gulerod
½ bladselleri
200 g broccoli
ca 12 cherrytomater
2 pressede fed hvidløg
1 spsk olivenolie
4 dl grønsagsbouillon
1 brev safran
1 tsk timian
1 tsk fennikel
1-2 knsp sambal oelek
salt, peber
1 pakke Halloumi-ost
2-3 spsk creme fraiche
glatbladet persille

Aioli:
1 bæger cremefaiche 38% blandes med
lidt god mayonnaise
1-2 presst hvidløgsfed
½-1 spsk citronsaft
smag til med urtesalt

Skræl og skiv kartoflerne. Skræl og skær guleroden i aflange stykker. Istandgør og skær bladsellerietn i stave. Istandgør og skær broccolien i buketter. Halvér tomaterne.

Steg bladsellerien lidt i olien sammen med hvidløg.
Hæld bouillon på og giv det et opkog. Tilsæt safran, timian, fennikel, sambal oelek, kartofler og gulerod og lad gryden simre 20-25 min.
Tilsæt broccoli i slutningen af kogetiden.
Rør tomaterne i og smag til med salt og peber.

Skær osten i tynde skiver og steg dem på grillpande.

Hæld kogevandet fra grønsagsgryden og bland det med cremefraice. Smag saucen til.

Fordel saucen på tallerkener. Læg grønsagerne og grillede ostestykker i en stabel på midten af sauce. Garnér med persillekviste og aioli.



(\ô/)
 /  \
27/2-2011
Mexicansk tomatfad med tortillas
1 løg
2 fed hvidløg
5 spsk olie
2 dåser flåede grofthakkede tomater
salt og peber
1-2 tsk koriander
3 tortillas (pandekager)
1½ dl creme fraiche 39%
150-200 g reven cheddar ost

Pil og hak løg og hvidløg. Varm 2 spsk af olien og rist hurtigt løg og hvidløgsfed heri. Tilsæt grofthakkede tomater og krydr med salt, peber og koriander. Lad sovsen simre 8-10 min.

Skær tortillas i strimler eller terninger og rist dem hurtigt og ganske let i resten af olien.

Læg halvdelen af tomatsaucen i et ovnfast fad, læg de ristede tortillas ovenpå og herover creme fraiche. Dæk med resten af tomatsaucen. Drys reven ost over og stil retten i ovnen ved 200 grader ca 30 min.

Serveres evt. med:

Mexicansk salat
250-300 g blandede salatblade
8 babymajs
2 modne avacados
1 ds røde kidney bønner
3 spsk klippet purløg
100 g tortillachips

Dressing:
1 spsk limesaft
4 spsk olivenolie
2 knsp chilipeber
1 fed presset hvidløg
en anelse sukker
salt og peber

Skyl og tør salatbladene og riv dem i mindre stykker.
Kog majsene 1 minut og køl dem af i iskoldt vand.
Halvér avacadoerne, tag stenene ud og del avacokødet i halvmåneformede skiver.
Hæld bønnerne i en sigte og skyl dem med koldt vand, det tager lidt af saltet.
Bland salat, majs, avocado, bønner og purløg i en skål.

Pisk dressingen sammen, den må gerne være en anelse skrap, og hæld dem over salaten. Pynt med tortillachips i sidste øjeblik, så de ikke bliver bløde.


(\ô/)
 /  \
13/2-2011
Røde peberfrugter i Romescosauce
Peberfrugter:
4 store, røde peberfrugter
50 g løg
1 spsk olivenolie
½ kg frisk spinat eller 250 g frossen
200 g ricottaost (eller hytteost)

Romescosauce:
50 g løg
2 fed hvidløg
5-6 flåede tomater
1-2 knivspids cayennepeber
10 mandler
10 nødder
½ dl olivenolie
2 spsk sherry
1 bdt persille

Peberfrugterne kommes i kogende vand og koges 6 min. De afkøles. Stilkene skæres af og alle kerner fjernes.
Løget hakkes og svitses i olie et par min.
Frisk spinat hakkes groft og tilsættes. Frossen spinat tøes op i gryden.
Der drysses med salt og peber, og spinaten simrer nogle min. Den afkøles lidt, inden osten røres i. Hvis der bruges hytteost, skal den først afdryppes i et kaffefilter.
Spinat og ost fordeles i peberfrugterne.

Løget til saucen hakkes fint. Hvidløgene presses, og tomaterne hakkes. De tre ting simrer ca. 20 min. med en ganske lille smule cayennepeber. Der kan tilsættes lidt vand og/eller tomatpuré.

Mandlerne og nødderne køres gennem persillehakkeren og kommes i saucen. Gryden fjernes fra varmen og olivenolie, sherry og hakket persille tilsættes. Der smages til med salt, peber, cayennepeber og evt. honning, hvis tomaterne ikke er søde. Der kan tilsætte mere væde.

Saucen hældes i et lavt, ovnfast fad, og de fyldte peberfrugter sættes heri. Retten sættes i en 200 gr varm ovn i 15-20 min. 

Hertil kan serveres:

Ris med rosiner og valnødder
2 dl upolerede ris
1 dl vilde ris
1 dl rosiner
½ dl grofthakkede valnødder
frisk mynte

Risene skylles grundigt og kommes i 6 dl letsaltet, kogende vand. De koges under låg ca 35 min. Se efter, at vandet ikke koger helt væk.
De sidste 10 min af kogetiden tilsættes rosinerne.
Ved servering vendes de grofthakkede valnødder i risen, og der drysses med frisk mynte.


(\ô/)
 /  \
8/2-2011
Spidskål farseret med svampe
2 spidskålshoveder
50 g smør
4 spsk olivenolie
300 g champignon eller andre svampe
100 g løg
1 dl piskefløde
1 dl rasp
smør
persille

spidskålen snittes og vendes i smær og 2 spsk olie 6-8 min. Der tilsættes salt og friskkværnet peber.
Svampene skives. Løget hakkes, og begge dele svistses i 2 spsk olie. Når væden er trukket ud af svampene, drysses de med salt og peber. Fløde og rasp røres i, og der kan evt. også tilsættes et æg.
Halvdelen af spidskålen lægges i et smurt, ovnfast fad med lave kanter. Svampemassen fordeles henover, og resten af kålen lægges over. Der kommes et par smørklatter over, og fadet dækkes med folie. Det sættes i en 200 gr varm oven i ca. 30 min.

Serveres evt. med små kogte kartofler og dildsauce.


(\o/)
 /  \
28/1-2011
Karry-fløde-kartofler
ca. 600 g kartoffelskiver
2 snittede rødløg
25 g smør
1½ dl piskefløde
1½ dl creme craiche
salt og peber

Svits de snittede løg sammen med karry i smørret og vend kartoflerne i blandingen. Tilsæt fløde, creme fraiche, salt og peber og lad det koge under omrøring. Hæld det i et ovnfast fad og stil det i en 200 gr varm ovn i ca. 30 min. eller til kartoflerne er møre.

(\o/)
 /  \
28/1-2011
Ris-nøddebøffer
1½ kop kogte naturris
1 kop hakkede nøddekerner (eller valnødder)
1 æg eller soyamel
(spelt)rasp eller (speltklid)
1 løg
olivenolie
Trocomare eller Herbamare havsalt
krydderi efter eget valg

De kogte ris røres sammen med de hakkede nøddekerner, det sammenpiskede æg eller 1 spsk fuld soyamel rørt op med vand, og det revne løg. Er farsen for lind, røres rasp eller klid i. Smages til med havsalt og krydderier. Sætes med ske på en pande med hed olivenolie. Steges til de er gyldne.

(\o/)
 /  \